
DŘEVĚNÉ PODLAHY DO KUCHYNĚ
Zvažujete dřevěnou podlahu do kuchyně a váháte, jestli je to správná volba? Tady vám vše srozumitelně vysvětlíme, abyste se mohli rozhodnout s dobrým pocitem.

Dřevo v kuchyni
Dřevěná podlaha v kuchyni má svou tradici. Přestože v “moderní době” dřevo nahrazují jiné materiály, dřevěná podlaha stále nabízí nepřekonaný komfort a vizuální dokonalost.
Kde doma trávíte nejvíce času na nohou? Je to samozřejmě kuchyně! Tady se nachodíte zdaleka nejvíc a dřevěná podlaha v kuchyni poskytuje bezkonkurenční komfort pro chodidla.
Spousta majitelů dřevěné podlahy nedá dopustit na pocit bosých nohou na struktuře dřeva a také příjemnou hřejivost. Ta se projevuje i když nehřeje podlahové topení. Dlažba takovýto komfort nabídnout prostě nemůže.
Odolnost kuchyňské podlahy
Zvládne olejovaná dřevěná podlaha odolávat vysokému provozu v kuchyni? A co voda, nebo skvrny od oleje či vína? Na tohle téma se podíváme trochu podrobněji, protože zde vyvstává nejvíce otázek:
Mechanické poškození
V kuchyni se samozřejmě nevyhnete tomu, že vám občas spadne hrnek, poklička nebo nůž. S ohledem na mechanickou odolnost jsou daleko nejlepší dubové podlahy, ideálně s kartáčovaným povrchem. Tvrdý dub s lehce vykartáčovanou texturou povrchu odolává překvapivě dobře a drobné šrámy se v jeho struktuře snadno ztratí.
Ani větší čtyřnozí mazlíčci a jejich drápy nemusí být problém. Drobné vrypy a škrábance stejně nejsou na olejovaném kartáčovaném povrchu moc vidět. No a když se vám podaří nějaká menší katastrofa v podobě hlubší díry pod povrchovou úpravu dřeva, lze podlahu odborně opravit.
Fleky a mastné skvrny
Dřevěná podlaha do kuchyně je chráněná vrstvou vytvrzeného oleje, který dřevo impregnuje, ale zároveň mu dovoluje “dýchat” – dřevo si tak uchovává svoje přírodní vlastnosti. Tento povrch podlahu velmi dobře chrání proti nečistotám a tekutinám.
Nesmí ale dojít k situaci, kdy na podlaze zůstane olej, nebo rozlité nápoje delší dobu. Znečištění reaguje s olejem a vsakuje se do horní vrstvy dřeva. I čistá voda umí na dřevě zanechat mapy, pokud ji tam necháte stát. Zároveň se ale nemusíte bát malých kapiček oleje po smažení, nebo opravdu drobných mastných teček. Dřevo má schopnost olej postupně vstřebávat a skvrny “pohlcovat”.
Důležitá je samozřejmě péče o podlahu, kterou hned probereme...
Údržba povrchu kuchyňské podlahy
Tak jako všechny masivní dřevěné podlahy i ta v kuchyni vyžaduje péči. A díky zvýšenému provozu v této části obydlí vyžaduje dřevěná podlaha v kuchyni více pozornosti. Není to ale žádná věda – stačí podlahu pravidelně vytírat a ošetřovat vhodnými prostředky, podrobně o tom všem píšeme zde. Pokud se na podlahu cokoliv vylije, nebo tam spadne nějaké jídlo, je potřeba to nejlépe ihned odstranit. To ale nejspíš děláte u jakékoliv podlahy.
Co byste před volbou dřevěné podlahy do kuchyně měli ještě vědět je toto:
Dubová podlaha postupně získá určitou patinu. U tmavších odstínů povrchu to není příliš zřejmé, ale světlé dubové podlahy budou mírně tmavnout, kresba dřeva a spáry se zvýrazní, povrch všech odstínů dubu postupně získává více matný vzhled. To je přirozený proces, který patří ke dřevu. Pokud vás takové změny děsí, dřevěná podlaha do kuchyně není pro vás.
Obrovská výhoda je možnost celkem jednoduché renovace povrchu bez broušení a několika kol lakování. Dřevěná podlaha se celá ošetří olejem v příslušném odstínu a povrch bude opět dokonalý.
Naše práce
Dřevěné podlahy do kuchyně vyrábíme a realizujeme už třetí desetiletí a máme se čím pochlubit.
Prohlédněte si naše reference z kuchyňských podlah:

